18/4/07

L'Argub, la vida al desert


La vida del poble sahrauí no és fàcil, les seves condicions socials i econòmiques són molt deficitàries i a la visita a la dahira de l'Argub, de la delegació de Sabadell, vam poder comprovar que la vida quotidiana d'aquest territori és de subsistència.
Tot es fa molt difícil al Sàhara !
És difícil desplaçar-se pel desert per allò que en diuen carreteres. És difícil aconseguir aigua potable. És difícil que un metge et pugui atendre i encara més poder arribar a un hospital, i és especialment difícil que l'hospital tingui el material necessari per atendre al malalt. És difícil que la terra produeixi en aquelles condicions.
I és impossible suportar-ho quan la decisió no és voluntària i ets un refugiat.

Malgrat aquestes circumstàncies el poble sahrauí és lluitador, ha sabut organitzar-se, ajudar-se i trobar altres pobles que, amb la seva solidaritat, col.laboren per millorar les seves mancances i contribueixen en la denúncia de la situació que pateixen.
A més el poble sahrauí és especialment acollidor. Van ser molt hospitalaris amb la delegació que, des de Sabadell, ens vam desplaçar per copsar en el terreny la situació que es vivia a la ciutat agermanada.
I com en altres pobles els nens i les nenes em van emocionar. Ells ens feien riure i compartien els seus jocs amb nosaltres. Ells s'han acostumat a viure en aquell entorn.

Desconeixen el que és poder disposar d'aigua corrent, d'escoles equipades, de metges especialitzats, etc.

Per tot això, des de la nostra ciutat, tant l'Ajuntament de Sabadell com la Fundació Sabadell Solidari col.laborem amb l'ONGD Solidaris amb el Poble Sahrauí en la casa d'acollida per a malalts i amb l'Associació Sabadell Acull Infants Sahrauís en les Caravanes Catalanes per la Pau al Sàhara i en les colònies d'estiu de nens sahrauís, entre d'altres projectes.