14/12/07

XXI Premi PERE QUART d'humor i sàtira



Dimecres, 12 de desembre de 2007, va tenir lloc el lliurament del XXI Premi Pere Quart d’humor i sàtira, que atorga l'Ajuntament de Sabadell amb la col.laboració d'Edicions La Campana, a l'obra "Estem en contra" de l'escriptor Xavier Gual.

Durant l'acte vam poder escoltar la poesia "Corrandes de l'exili", llegida per Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver.

Aquest acte ens permet retre homenatge a Joan Oliver – Pere Quart, en el casal que fou propietat de la seva família i que després dels anys de foscor de la dictadura i recuperat com a espai cultural prengué el seu nom.
Passaran els anys, però la figura de Joan Oliver estarà sempre present en la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes de Sabadell. I aquest premi pot significar un petit gra de sorra en aquesta tasca.

És prou significatiu, que aquest XXI premi no hagi estat, com els dos anys anteriors declarat desert. Aquest fet parla de la qualitat de les obres i sens dubte prestigia a la que ha estat guanyadora.

Vull mostrar la meva satisfacció per la persona premiada: el Sr. Xavier Gual, barceloní de naixement i barberenc i sabadellenc, posteriorment, d’adopció. El vaig conèixer arran de la concessió del premi “Molí de’n Xec” i des de llavors he pogut anar seguint la seva trajectòria com a escriptor. "Delirium Tremens", premi Mercè Rodoreda 2000, "Els tripulants”, premi Ribera d’Ebre 2002, o “Ketchup” al 2006. Però també l’he pogut seguir en el seu treball com a membre que fou de l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana a la qual pertany actualment. I també com a membre del jurat del concurs de microcontes.


En definitiva el premi ha anat a raure a tot un treballador de les lletres, de les paraules.

Felicitats Xavier !

4 comentaris:

Xavier Gual ha dit...

Gràcies per les teves paraules, Lluís.

Lluís Monge ha dit...

Gràcies a tu, Xavier.
Vull animar tothom a llegir, especialment aquesta obra, i dir-vos que a partir d'aquest moment, per la nostra banda, comencem a treballar per a la XXII edició del Premi Pere Quart.

Anònim ha dit...

Considero que el llibre "Estem en contra" és un dels llibres més dolents que he llegit mai. Idees en absolut originals i propies d'un conte que farien nens de la ESO, prosa pesadíssima i paraules i expresions mal utilitzades en el context en que es troben. Només he seguit llegint per veure si el final dels contes amagava alguna espurna d'intel·ligència o talent, però res. Realment nefast i absolutament decebedor.

Lluís Monge ha dit...

Lamento que el llibre no li hagi agradat.
Com bé sap el Premi Pere Quart d'humor i sàtira es convoca anualment des de 1987 per part de l'Ajuntament de Sabadell i Edicions La Campana i formen part del jurat un representant de la família de Joan Oliver, un representant d'Edicions La Campana i cinc personalitats del món de la crítica o de la creació literària en català.
A l'edició 2007 aquest jurat ha estat format per: Sílvia Oliver, Clara Soley, Ignasi Riera, Isabel Martí, Josep Gerona, Carles Capdevila, i Ricard Ruiz, els quals han seleccionat aquesta obra entre els 45 originals rebuts.
Aquest jurat mereix tot el meu respecte i no soc ningú per questionar el que ells varen fallar, però com en tot a la vida es pot Estar a Favor o Estar en Contra
Link amb uns fragments de l'obra:
http://www.xaviergual.com/estem%20en%20contra.htm