19/12/07


14/12/07

XXI Premi PERE QUART d'humor i sàtira



Dimecres, 12 de desembre de 2007, va tenir lloc el lliurament del XXI Premi Pere Quart d’humor i sàtira, que atorga l'Ajuntament de Sabadell amb la col.laboració d'Edicions La Campana, a l'obra "Estem en contra" de l'escriptor Xavier Gual.

Durant l'acte vam poder escoltar la poesia "Corrandes de l'exili", llegida per Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver.

Aquest acte ens permet retre homenatge a Joan Oliver – Pere Quart, en el casal que fou propietat de la seva família i que després dels anys de foscor de la dictadura i recuperat com a espai cultural prengué el seu nom.
Passaran els anys, però la figura de Joan Oliver estarà sempre present en la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes de Sabadell. I aquest premi pot significar un petit gra de sorra en aquesta tasca.

És prou significatiu, que aquest XXI premi no hagi estat, com els dos anys anteriors declarat desert. Aquest fet parla de la qualitat de les obres i sens dubte prestigia a la que ha estat guanyadora.

Vull mostrar la meva satisfacció per la persona premiada: el Sr. Xavier Gual, barceloní de naixement i barberenc i sabadellenc, posteriorment, d’adopció. El vaig conèixer arran de la concessió del premi “Molí de’n Xec” i des de llavors he pogut anar seguint la seva trajectòria com a escriptor. "Delirium Tremens", premi Mercè Rodoreda 2000, "Els tripulants”, premi Ribera d’Ebre 2002, o “Ketchup” al 2006. Però també l’he pogut seguir en el seu treball com a membre que fou de l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana a la qual pertany actualment. I també com a membre del jurat del concurs de microcontes.


En definitiva el premi ha anat a raure a tot un treballador de les lletres, de les paraules.

Felicitats Xavier !

4/12/07

El pressupost de Cultura per a l'any 2008.

Radio Sabadell 94.6

El pressupost de l’Ajuntament per l’any 2008 aposta novament per la cultura com a eina de progrés social. La cultura és, per al govern municipal, una línia d’acció estratègica. Sabadell compta amb una àmplia xarxa d’equipaments culturals: 4 teatres amb programació estables, 5 biblioteques en funcionament i 3 en construcció, així com un gran nombre d’associacions i entitats culturals, així com un imaginari col·lectiu propi. Aquest patrimoni ja existent dóna les bases idònies per tal que l’objectiu a aconseguir sigui la vitalitat cultural de Sabadell. Buscant complicitats amb els agents culturals, incentivant el compromís de la ciutadania vers la vida cultural de la nostra ciutat i fent que els ciutadans i ciutadanes siguin, a més d’espectadors, protagonistes actius de la riquesa cultural de Sabadell.

El pressupost total dedicat a la cultura serà de 14.149.932 d’euros. D’aquest pressupost, 7,6 milions es destinaran al desenvolupament d’activitats, dels quals 2,8 milions seran per a les activitats artístiques, 1,6 milions per a activitats de biblioteques i foment de la lectura, 1,6 milions per a activitats cíviques i festives, i 1,5 milions per al patrimoni artístic i documental. Aquestes xifres hauran de permetre desenvolupar més de 160 espectacles, 250 activitats a les biblioteques, 60 exposicions, o més de 40 celebracions festives. Tot això amb l’objectiu d’arribar a més de 50.000 usuaris a la programació artística, 480.000 usuaris de biblioteques, 25.000 espectadors escolars i familiars i 45.000 visitants als museus.

Pel que fa a les inversions (6,4 milions), les principals partides es destinen es destinaran a el Pla de Biblioteques. Durant el 2008 s’actuarà sobre un total de 2 nous equipaments: Ca n’Oriach i la Creu de Barberà. El Pla de Biblioteques, que preveu passar de tres a nou biblioteques a Sabadell en el període de 2005-2011, garantirà que tots els ciutadans de Sabadell tinguin una biblioteca a 15-20 minuts de casa. La resta de les inversions es destinaran a la Ciutat de la Música, al projecte del complex museístic del Vapor Turull o al manteniment i millora dels més de 15 equipaments culturals de la cuitat.

La cultura, eina de progrés social
Els eixos bàsics d’actuació en política cultural de l’Ajuntament són les persones, el territori, la cooperació entre el sector públic, empresarial i l’associatiu, i l’imaginari col·lectiu.

Cal atendre la diversitat dels diferents col·lectius, amb especial incidència en el públic infantil i familiar com el nostre públic de futur. Entre d’altres accions, se seguirà fomentant la col·laboració amb l’entorn escolar, i potenciant LASALA Miguel Hernández, o activitats com els concerts didàctics, l’òpera escolar, el foment de la lectura a les biblioteques públiques o les activitats pedagògiques dels museus. De la mateixa manera, l’Ajuntament segueix treballant en estratègies de participació per al col·lectiu jove, així com oferint una oferta cultural innovadora i contemporània, amb un clar centre de referència com és el Centre de Producció i Creació Artística l’Estruch.

A més, les accions culturals impulsades des de l’Ajuntament busquen no només atendre la diversitat dels diferents col·lectius, sinó també intervenir en el conjunt del territori. Per això la programació artística de la ciutat busca implementar propostes que puguin satisfer les diferents realitats, i descentralitzar l’acció cultural de qualitat, apostant pels equipament culturals de proximitat.

L’Ajuntament, seguirà preservant la memòria compartida. En aquest sentit es duran a terme accions de conservació i difusió del nostre patrimoni arquitectònic i artístic. En aquest marc s’engloben projectes com el futur complex museístic del Vapor Turull, on s’hi ubicaran els museus i l’Arxiu Històric de la ciutat.

Però també s’ha de seguir treballant en la construcció del nostre imaginari col·lectiu del futur. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sabadell seguirà incrementant el suport a la creació, també en equipaments com l’Estruch. El centre de creació d’arts visuals de La Nau ja s’ha traslladat L’Estruch, unificant en un sol espai tot el suport a la creació i afavorint la transversalitat de les arts: teatre, música, dansa i arts visuals en un sol equipament. Un equipament que ha de permetre donar suport als creadors, amb més d’11.000 hores de residència per a la creació.

Per tal d’aconseguir aquesta vitalitat cultural cal seguir establint complicitats amb el teixit associatiu i empresarial cultural de la nostra ciutat. L’Ajuntament treballa per buscar fórmules de cooperació amb els agents associatius, per tal d’afavorir la vida cultural de la ciutat i enriquir-la, fer-la viva.

3/12/07

Els més petits de tots


Amb el mes de desembre, arriba la tercera edició del festival d’arts escèniques per a nens d’entre 0 i 3 anys El més petit de tots”, que se celebrarà entre el 8 al 16 de desembre a LASALA Miguel Hernández (ronda de la Roureda, 24).

El festival va néixer fa tres anys amb la voluntat d’apostar per la creació i la formació de nous públics, apropant les arts escèniques també als nens i nenes d’escoles bressol i al públic familiar. L’èxit de la primera edició, que va durar un cap de setmana, va ser definitiu perquè l’any següent es decidís allargar l’experiència una setmana sencera, amb els caps de setmana, pensant en el públic familiar. A més, els espectacles es porten a les escoles bressol de la ciutat, com a activitat emmarcada dins el programa Ciutat i Escola.

El festival d’enguany, que també durarà 9 dies, repeteix la fórmula exitosa dels anys anteriors amb una programació plena d’espectacles de petit format, curta durada i molt interactius que aconsegueixen arribar al públic infantil sobretot a través de la feina dels actors, convertits en aquest cas en veritables artistes-pedagogs.
A més, en tots els espectacles de cap de setmana, els assistents podran gaudir d’una divertida i entretinguda sorpresa, que farà que no només l’escenari de LASALA sigui ple d’art, sinó també els passadissos.