20/3/09

Darrera Comissió Especial de Contractació d'Obres del FEIL


El passat divendres dia 14 vàrem dur a terme al darrera reunió de la Comissió Especial de Contractació d'Obres del FEIL.
Aquest grup de treball s'ha reunit cada divendres durant vuit setmanes consecutives al Despatx Lluch. En el seu si s’han obert les pliques de tots els projectes d'obra, que en són 118 i que corresponen a 131 actuacions. Els barems de puntuació per a l'adjudicació dels projectes finançats pel FEIL han prioritzat, especialment, la generació d'ocupació i la contractació de persones amb especials dificultats per accedir al món laboral. A més a més, cal recordar que tots els projectes s'estan fent amb procediments amb publicitat, tot i que n'hi ha 71 que es podrien fer directament amb procediments negociats. D'aquesta manera, s'ha volgut incentivar que empreses que habitualment no treballen per a l'administració ho puguin fer.

L'alcalde ha proposat avui que els membres la Comissió Especial de Contractació d'Obres del FEIL formin part de la Comissió de Seguiment de les Obres. Aquesta nova comissió incorporarà representants del Pacte Local per a l'Ocupació, amb presència dels sindicats, que podran fer un seguiment de les obres i validar que es compleixen els compromisos de contractació de personal de les empreses adjudicatàries.

15/3/09

Los silencios del Papa Luna


Fa uns quants dies, el Sr. Jesús Caudevilla va voler presentar el seu darrer llibre (el vuitè!), Los silencios del Papa Luna, a l'auditori de la Biblioteca del Vapor Badia i tingué l'amabilitat de convidar-me a acompanyar-lo en aquesta presentació.

Tal com vaig poder manifestar en aquests acte, per a mi va ser un gran motiu d'alegria poder-hi ser present, bàsicament per quatre motius:
  • El fet de presentar un llibre sempre és una bona notícia per al món de la cultura.
  • Si aquest llibre està escrit per un escriptor sabadellenc, l'alegria és doble.
  • Però és que, a més, el nom de la nostra ciutat surt reiteradament al llarg de totes les pàgines de l'obra, la satisfacció és notòria.
  • I si aquesta persona que l'ha escrit és un bon amic, l'alegria és total.
Vull felicitar molt sincerament al Sr. Caudevilla per aquesta obra. Com a lector, haig de dir que he disfrutat amb la seva lectura. Però també el vull felicitar pel fet d'haver lligat tan i tan bé Los silencios del Papa Luna amb la seva anterior obra Yo Vicente Ferrer, el Àngel de la Apocalipsis

Tan sols desitjar-te molta sort, Jesús, i demanar-te que no paris d’escriure i que em permetis tenir l'honor d’ésser present també en la presentació dels teus propers llibres.

12/3/09

Brundibar

Comencem pel principi: educar, significa també, i en primer terme, enfrontar-nos amb més eines al difícil i meravellós art de viure. No es tracta només de tècniques i sabers instrumentals, sinó, sobretot, de valors humans i ciutadans que ens permetin gaudir d’una vida amb més sentit.

Aquesta és la veritable educació per a la ciutadania. Ser ciutadans en totes les dimensions, és a dir, amb criteri, sentit crític, capacitat participativa i, també, la possibilitat de viure la cultura, que és una de les dimensions més fonamentals de la persona.

L’òpera Brundibár va ser composta durant el nazisme. El seu autor, Hans Krása, la va escriure al camp de Terezin. Pocs anys després de l’estrena, Krása va ser deportat a Auschvitz, on va morir. Tot i aquesta desolada situació —en mig de tanta gana, misèria, malaltia i mort—, va sorgir una obra plena d’optimisme i esperança. Un cant a la vida, a la seva bellesa i a la possible bondat de les seves persones.

Brundibár és una oportunitat per conèixer la història, per conèixer i parlar dels valors, de l’ètica, del bé i del mal, de la solidaritat, del triomf d’una majoria sobre una minoria totalitària. Brundibár també és una ocasió per conèixer el món de l’òpera i, per tant, de la música, els seus instruments i característiques.

I que tot això passi aquí, a Sabadell, és ben important. Som una ciutat excepcionalment privilegiada en l’àmbit musical: pels cicles de concerts de la Simfònica, de l’òpera, la música de cambra, els dijous a l’acadèmia Belles Arts o el cicle de jazz al Griffin —o el cicle de Jazz de Terrassa que aquest any també hi participa— o els cicles de Joventuts Musicals o de Sabadell Més Música, per posar alguns exemples d’una llista molt més llarga. Per tot això, val la pena aprendre a estimar la música a la nostra ciutat perquè està plena d’opcions i possibilitats musicals, per a totes les edats, gustos i possibilitats. No en va, aquesta òpera l’hem estrenat moltes vegades a la nostra ciutat des de l’any 2002 i en aquesta edició hi participen 14 escoles.

Aprenent a estimar Brundibár, aprenem a estimar la música i, sobretot la justícia.