21/2/08

Recuperació de la memòria històrica

Han passat prou anys com per parlar de recuperació de la memòria històrica?
Penso que a la nostra societat encara som molts els que no l'hem perduda. A les nostres famílies el record encara és present perquè els nostres pares o els nostres avis ho van viure i ens n'han parlat.
La diversitat de procedència de la ciutadania de Sabadell fa que a cada casa es conegui una part d'aquella etapa que alguns hem volgut oblidar perquè era dolorsa o que d'altres han volgut enterrar per tapar-se les vergonyes.
Però ara ha arribat l'hora de recuperar la història. Amb l'objectivitat que la distància (i la democràcia) ens dóna i amb la serenor que el pas del temps (i la cicatrització de les ferides) ens permet.
Des de l'any 2006 l'Ajuntament de Sabadell està duent a terme tot un seguit d'accions, planificades fins el 2009, que pretenen donar a conèixer la realitat de la II República, la repressió franquista i la lluita per la democràcia.
Per al 2008 les accions previstes són, entre d'altres, les següents:
  • Exposicions itinerants al territori
  • Divulgació de les idees: diverses conferències
  • Recuperació dels Papers de Salamanca
  • Recuperació, investigació i estudi dels espais del patrimoni de la ciutat relacionats ambla guerra civil (refugis de l'aeroport, de la fàbrica Baygual i Llonch, de l'IES Pau Vila i del carrer Buxeda)
  • Recull de documentació escrita, gràfica i testimonis orals inèdits