24/4/07

Jornades sobre Polítiques Locals de Mediació Ciutadana

El 2 de març vaig participar, com a ponent, a la taula rodona "La mediació ciutadana en l'àmbit local", presentant el "Programa de resolució de conflictes i mediació ciutadana de l'Ajuntament de Sabadell", en el marc de les Jornades sobre Polítiques Locals de Mediació Ciutadana organitzades, el dia 1 i 2 de març de 2007, pel Servei de Polítiques de Diversitat i Ciutadania de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona.

L'objectiu del programa de mediació ciutadana és posar a l'abast de la ciutadania una eina no adversarial en la gestió de conflictes de convivència. És un servei de caràcter intern, fonamentat en la derivació interna, i transversal, que es basa en el treball coordinat amb la resta de serveis i recursos municipals.

En aquest programa hi treballen 6 mediadors que, durant el 2006, han tramitat 99 expedients, han realitzat 160 entrevistes o sessions de mediació i han atès 247 persones. La repercussió dels processos de mediació realitzats ha beneficiat 1.030 ciutadans i ciutadanes.

Els conflictes entre veïnat que més demanden un procés de mediació són: sorolls, obres, comunitats de veïns (funcionament i aires condicionats), malentesos, neteja, animals de companyia, accessibilitat, degradació dels espais comuns i qüestions de via pública.